زندگینامه حضرت شیث (ع)
به نام آفریننده عشق
شیث(ع) دومین پیامبر پس از آدم(ع)، از فرزندان آدم و حوا و برادر کوچک هابیل و قابیل است. تولد او هدیهای از جانب خدا برای آدم(ع) در ازای کشتهشدن فرزندش هابیل بود. از این رو به هبة الله شهرت داشت.
شیث سومین فرزند پسر آدم(ع) و حوا و برادر کوچک هابیل و قابیل است. بر اساس گزارشهای تاریخی خدا پس از ناراحتی و شکوه آدم(ع) از قتل هابیل، در ازای هابیل، فرزندی به نام شیث به او عطا کرد. از اینرو کنیه شیث، هبة الله یعنی هدیه خداست. تولد شیث در ۱۳۰ سالگی آدم اتفاق افتاد.
شیث به مانند دیگر فرزندان آدم و حوا به صورت دوقلوی دختر و پسر به دنیا آمد و نام خواهرش عزوراء بود. البته براساس برخی منابع، او تنها متولد شد. متون تاریخی همسر شیث را حوریهای دانستهاند که ازدواج آنان به درخواست آدم(ع) صورت گرفته است. حاصل این ازدواج چهار فرزند بوده که نخستین آن انوش، جانشین وی بود. شیث ۱۰۵ ساله بود که فرزندش انوش به دنیا آمد. برخی منابع نیز از ازدواج شیث با اقلیما، خواهر قابیل سخن گفتهاند.
از جمله ویژگیهای شیث این است که نسل بشر به او میرسد. به این دلیل که فرزندان و خاندان قابیل نسلشان منقرض شد. بر اساس منابع تاریخی خاندان قابیل به سبب آنکه مرتکب گناهانی نظیر زنا، شرب خمر، آتش پرستی واستفاده از آلات لهو و لعب شدند بر اثر طوفان نوح از بین رفتند و تنها خاندان شیث باقی ماندند.
شیث به فرمان خدا جانشین و وصی آدم شد و تمام علومی که به آدم(ع) داده شده بود به شیث منتقل گردید. او پس از درگذشت آدم(ع) به مقام نبوت رسید و به فرمانروایی و حکومت میان مردم پرداخت. شیث مقررات آدم(ع) که مشتمل بر احکام و مجازات خدا بر مفسدان را جاری کرد و مردم را به تقوای و کار نیک فرمان داد.
آدم برای آنکه شیث نیز بر اثر حسادت قابیل، به سرنوشت هابیل دچار نشود به شیث توصیه کرد علم و مقام خود را از قابیل پنهان کند. از اینرو شیث تا مدتی در حال تقیه به سر میبرد. گزارشهایی نیز وجود دارد که به تهدید شیث از سوی قابیل پس از جانشین شدن شیث اشاره کردهاند. محل زندگی و تبلیغ شیث مکه دانسته شده است.
شیث هنگام وفات خود فرزندش انوش را به وصایت و جانشینی خود تعیین کرد. وی انوش را به تقوای الهی وصیت کرد و از او خواست قومش را به تقوا الهی و عبادت نیکو فرمان دهد. ابن عربی، فُصّ دوم کتابش را فص شیثی قرار داده است. شیث به منزله رحمانیت و عطای خدا در حق حضرت آدم و فرزندان اوست. شیث نماد بخشش الهی است. این هدیه از سویی به جهت لیاقت خود موجودات است و از سوی دیگر به رحمانیت خدا بستگی دارد.
معجزات و کرامات
از امام صادق(ع) نقل شده زمانی که حضرت آدم(ع) درگذشت، شیث از جبرئیل خواست که جلو ایستاده و بر جنازه حضرت آدم نماز بگزارد. جبرئیل گفت: خداوند ما را بر سجده به پدر تو دستور داد و ما بر فرزندان نیکوکار او پیشی نمیگیریم و تو بهترین فرزندان آدم هستی». شیث مانند آدم(ع) و سایر پیامبران دارای چندین صحیفه آسمانی بود. اعداد ۵۰ صحیفه، بیشترین تعدادی است که به صحیفههای شیث منسوب است. او در دوره نبوت خود با جبرئیل و دیگر فرشتگان، در ارتباط بود. بر اساس برخی گزارشها نخستین کسی که نوشتن را ابداع کرد شیث بود.
عروج ملکوتی
طبری عمر او را ۹۳۰ سال گزارش کرده است اما منابعی دیگر عمر وی را ۹۱۲ سال گفتهاند. برخی مکان دفن شیث را غاری مشهور به غار گنج در کوه ابوقبیس همان مدفن آدم و حوا دانستهاند. در عین حال در شهر نبیشیث (یا به لهجه محلی نبیشیت) در منطقه بعلبک در شرق لبنان قبری وجود دارد که آن را منسوب به شیث نبی میدانند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.