زندگینامه محمدتقی مصباح یزدی
به نام آفریننده عشق
محمدتقی مصباح یزدی (۱۳۱۳-۱۳۹۹ش)، فیلسوف، مجتهد، فقیه، استاد اخلاق، مفسر، متکلم و از اساتید برجسته حوزه علمیه قم بود.
ویژگی ها
محمدتقی مصباح یزدی در سال ۱۳۱۳ هجری شمسی در شهر کویری یزد به دنیا آمد. وی تحصیلات مقدماتی حوزوی را در یزد بهپایان رساند و برای تحصیلات تکمیلی علوم اسلامی عازم نجف شد که البته بهعلت مشکلات فراوان مالی، ناچار شد بعد از یکسال از نجف هجرت کند و برای ادامه تحصیل به قم رفت. ایشان در آنجا ضمن بهرهبردن از محضر اساتید بزرگ قم در حوزه علم، وارد فعالیتهای علمی، سیاسی و فرهنگی شدند. ایشان قبل و بعد از انقلاب اسلامی ایران با حمایت و ترغیب امام خمینی، چندین دانشگاه، مدرسه و مؤسّسه را راهاندازی کرد. وی عضو مجلس خبرگان رهبری و شورای عالی انقلاب فرهنگی، همچنین رئیس مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی بود.
ایشان در دوران قبل از انقلاب و همزمان با نهضت امامخمینی با همکاری برخی از روحانیون فعال در صحنه همچون آیت الله خامنهای، حجةالاسلام هاشمی رفسنجانی، شهید قدوسی و آیت الله ربانی شیرازی، در راستای مبارزه با رژیم پهلوی گروهی را تشکیل دادند، که این گروه در متون تاریخی به «گروه یازده نفره» یا «هیات مدرسین» معروف است.
شخصی نقل می کند: در سال ۵۶ یا ۵۷ در آن اوج انقلاب و فشارهای سرسختانه رژیم پهلوی، ما در درس اخلاق آیتالله بهاءالدینی شرکت می کردیم. یک روز آقای بهاءالدینی مشغول صحبت بودند که در اثنای جلس حضرت استاد (مصباح) تشریف آوردند و طبق ادب اخلاقی خودشان همان ابتدای مجلس نشستند؛ ولی حضرت آیت الله بهاءالاینی به احترام ایشان صحبتشان را قطع کردند و از جا برخاستند و ایشان را در کنار خودشان نشاندند و جمله عجیبی درباره ایشان فرمودند که مضمونش این بود: من در سیمای تو قرآن را می بینم. من خیلی خدمت آیت الله بهاءالدینی می رسیدم؛ اما هیجگاه ندیدیم اپشان درباره احدی چنین جملهای را به کار ببرند.
در مورد آیت الله مصباح یزدی نقل کرده اند که ایشان، زمان دقیق فوت خود را پیشبینی کرده و هنگام غسل نیز چشمان خود را باز کرده و به غسال لبخند زده است.
در اوایل نهضت، حدود سال ۴۱ و ۴۲، شخصی از حضرت امام «اجازه» می خواست. معمولا برای این مسئله دو نفر شهادت می دادند. آیت الله مصباح که شهادت دادند امام فرمودند: شهادت ایشان کافی است. این بدان معناست که ایشان نزد امام ذوالشهادتین بود و شهادتش به جای دو شاهد، پذیرفته میشده است.
از منظر فرهیختگان
آیت الله خامنهای میفرمایند: بنده نزدیک به چهل سال است که جناب آقای مصباح را میشناسم و به ایشان به عنوان یک فقیه، یک فیلسوف، متفکر و صاحب نظر در مسائل اساسی اسلام ارادت قلبی دارم. اگر خدای متعال به نسل کنونی ما این توفیق را نداد که از شخصیت هایی مانند علامه طباطبایی و شهید مطهری استفاده کند، اما به لطف خدا، این شخصیت عزیز و عظیم القدر، خلا آن عزیزان را در زمان ما پر می کند.
علامه طباطبایی فرموده است: «مصباح در میان شاگردان من مانند انجیر در میان سایر میوههاست؛ چرا که فکر او هیچ چیز دور انداختنی و زایدی ندارد».
آیتالله مشکینی می فرماید: جناب مستطاب آیتالله مصباح از آن وجودات پر برکت است. حوزهها باید دهها سال سهم امام بخورند، هزاران نفر در اينجا تحصیل کنند، میلیاردها پول از کیسه امام خرج شود، میلیونها انسان از اول تا حال تحصیل کنند، تا در هر عصری یک یا چند نفری نظیر آیتالله مصباح به دست آید و این طور افراد در میان جامعه پیدا بشود.
علامه حسن زاده آملی می فرماید: آقای مصباح انسان زحمت کشیدهای است. من با ایشان هم درس و هم بحث بودهام. خدا را شاهد میگیرم که پشت سر ایشان نماز میخوانم. از دیشب که این مطلب (اهانت کاریکاتوریست روزنامه آزاد) را شنیدهام، حالم دگرگون است.
آیت الله جوادی آملی در سمینار بزرگ داشت شهید شیخ فضل الله نوری، پس از سخنرانی آیت الله مصباح با تعریف و تمجید از ایشان، فرمود: روحی له الفداء.
اساتید
- مرتضی حائری
- عبدالجواد جبل عاملی
- امام خمینی
- آیت الله بروجردی
- آیت الله بهجت
- آیت الله خویی
- علامه طباطبایی
آثار
- خداشناسی
- فلسفه اخلاق
- جامعه و تاریخ از دیدگاه قرآن
- آموزش فلسفه
- بر درگاه دوست
- قرآن در آیینه نهجالبلاغه
- نظریه سیاسی در اسلام
- آذرخشی بر آسمان کربلا
عروج ملکوتی
محمدتقی مصباح یزدی به دلیل ضعف مفرط جسمانی و تشدید بیماری گوارشی روز ۱۱ آذرماه ۱۳۹۹ در منزل بستری شدند اما به دنبال پیشرفت علائم بالینی و با تشخیص پزشکان، روز ششم دی ماه همان سال برای ادامه مداوا به بیمارستانی در تهران منتقل و در آنجا بستری گردیدند. ایشان سرانجام در غروب روز جمعه ۱۲ دیماه سال ۱۳۹۹ در سن ۸۶ سالگی چشم از جهان فرو بست.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.